perjantai 18. joulukuuta 2015

10.12.2015

Saimme tehtäväksi harjoitella Ford Fiestan generaattorin vaihtoa. Siinä oli paljon tekemistä, koska jouduimme irrottamaan apulaitteiden hihnan.
Aloitimme hihnan irrottamisella. Se piti vääntää irti paikaltaan ruuvimeisselillä ja moottoria pyörittämällä. Hihnan irrottamisessa meni aikaa, mutta lopulta se onnistui.
Kun hihna oli irti, pääsimme itse generaattorin irrottamiseen. Se oli myös hieman hankalaa, koska se oli melko ahtaasti moottorin imusarjan ja ilmastointiletkun alla/välissä. Saimme kuitenkin generaattorin irti, ja pääsimme kiinnittämään sen takaisin. Takaisin asentaminen oli myös vaikeaa, koska tilaa oli vähän.
Ehkä vaikein osuus oli kuitenkin apulaitteiden hihnan takaisin asentaminen. Jouduimme nostamaan moottoria tunkin avulla ja käyttämään hihnan asennukseen käytettäviä työkaluja. Jouduimme myös irrottamaan jäähdytysnestesäiliön pois tieltä. Hihnan asentaminen kuitenkin onnistui (tai niin luultiin) ja aloimme vaihtamaan autoon jäähdytysnesteitä. Kun nesteet oli vaihdettu ja käynnistimme auton ilmausta varten, alkoi moottoritilasta kuulumaan outoa ääntä. Sammutimne auton ja huomasimme, että hihna oli lähtenyt hieman pois paikaltaan. Laitoimme hihnan takaisin paikalleen ja yritimme uudestaan. Hihna kuitenkin lähti taas paikaltaan ja oli jo niin huonokuntoisen näköinen, että päätimme katkaista sen irti ja tilata uuden hihnan. Kun uusi hihna saapui, jouduimme vielä kerran irrottamaan jäähdytysnestesäiliön ja laittamaan hihnan paikalleen. Kokeilimme, jos uusi hihna pysyisi paikallaan, mutta sekin liikkui hieman pois paikaltaan. Katsoimme generaattoria ja huomasimme, että sen kiinnitykset olivat juuri sen verran pielessä, että se todennäköisesti aiheutti hihnan liikkumisen. Kiinnitimme generaattorin uudestaan paremmin.

Ford Fiestan generaattori
Työkalut, joilla hihna laitettiin takaisin paikalleen



perjantai 11. joulukuuta 2015

4.12.2015

Tänään saimme tehtäväksemme yrittää tehdä jarruputkien päitä. Meille annettiin tehtävään tarkoitetut työkalut. Aloitimme ensin irrottamalla purettavasta Fiat Puntosta jarruputket malliksi. Yritimme ensin irrottaa putket kokonaisina, mutta ne olivat melko vaikeasti bensatankin takana, ettemme saaneet niitä irti ja päätimme katkaista ne liittimistä.
Kun saimme putket irrotettua, meidän piti katsoa videoita netistä, joissa näytettiin miten jarruputkien päitä tehdään.
Videot katsottuamme rupesimme katkomaan putkista pätkiä, joihin harjoittelimme päiden tekoa. Opimme nopeasti, miten putkien päät kuuluu tehdä.

perjantai 4. joulukuuta 2015

3.12.2015

Saimme tehtäväksi ensimmäisen asiakastyömme. Tehtävänä oli tehdä autoon katsastustarkastus. Teimme siis autoon periaatteessa katsastuksen koululla tarkistaaksemme, että autossa on kaikki kunnossa oikeaa katsastusta varten. Apuna käytimne katsastuksen tarkistuslistaa, johon merkitsemme jos autossa oli jotakin huomautettavaa.
Ensimmäinen tehtävämme oli tehdä työmääräys. Siihen tuli merkitä asiakkaan tiedot, auton tietoja sekä tehtävät työt ja niiden hinta. Kun työmääräys oli tehty, aloitimme itse tarkastuksen. Tarkistimme autosta valot, ruostevauriot, turvavyöt, varoituskolmion ja ensiapupakkauksen, valojen suuntauksen, alustan osia, renkaiden kulumispinnan, jarrut sekä muut listaan merkityt asiat.
Tarkastus oli valmis hyvissä ajoin ennen asiakkaan pyyntöä, ja saimme seuraavan tehtävän. Se oli irrottaa projektiautostamme Ford Fiestasta joustintuki, purkaa se, koota takaisin kokoon ja kiinnittää takaisin autoon.
Purkaminen aloitettiin irrottamalla autosta etupyörä. Sen jälkeen aloitimme joustintuen irrottamisen ensin alapäästä. Se oli kiinni muutamalla pultilla, jotka irtosivat melko helposti. Seuraavaksi oli yläpään irrotuksen vuoro. Teimme ensin merkinnän yhteen yläpäässä olevaan pulttiin, jotta saisimme asennettua joustintuen oikein päin. Yläpää oli hieman vaikeampi irrottaa pienen tilan takia. Saimme sen kuitenkin irrotettua.
Kun joustintuki oli irti, veimme sen jousipuristimeen jotta saimme sen purettua. Puristimme jousen kasaan, jolloin saimme joustintuen yläpäässä olevan mutterin irti. Kun sen sai irrotettua, piti vain vetää osat erilleen. Tutkimme osia hetken, jonka jälkeen laitoimme ne takaisin kasaan. Kun joustintuki oli kasassa, kiinnitimme sen takaisin autoon ja laitoimme pyörän paikalleen.

tiistai 17. marraskuuta 2015

Auton tekniset tiedot -harjoitus




Merkki ja malli: Skoda Fabia II Combi
Vuosimalli: 2008
Vetotapa: etuveto
Vaihteisto: 5-vaihteinen manuaali
CO2-päästöt: ?
Moottorin ohjausjärjestelmä/polttoaineen syöttöjärjestelmä: Diesel Common rail
Pakokaasujen puhdistus: hiukkassuodatin, urealisäaine
Päästönormi: EURO IV
Katsastuksessa mitattavat päästöt: ?
Moottorin toimintaperiaate: dieselmoottori
Moottorin toimintatapa: nelitahti
Sylintereiden sijoittelu: rivimoottori
Jäähdytystapa: ?
Sylinteriluku: 4
Iskutilavuus: 1896 cm3
Sylinteritilavuus: 474cm3
Puristussuhde: 19
Iskusuhde: ?
Palotilan tilavuus: ?
Sylinterin halkaisija: 79,5 mm
Iskunpituus: 95,5 mm
Teho/vääntömomentti: 105 hv / 250/1900 Nm
Max tehon ja vääntömomentin kierrokset: 4000 & 1900
Jakopää/huoltotarve: jakohihnan vaihtoväli 120 000 km
Huoltoväli: 30 000 km/2 v
Venttiilien lukumäärä: 2/sylinteri (8 yhteensä)
Venttiiliensäätötapa: ?
Nokka-akseleiden sijoitus/lukumäärä: ?

Lähteet: www.auto-data.net, www.tolerancedata.com

perjantai 13. marraskuuta 2015

13.11.2015

Tänään jatkoimme taas perustöiden tekemistä. Aloitimme auton sytytystulppien vaihdolla. Kun oikean kokoiset työvälineet löytyivät, vaihto sujui melko helposti. Ainoa ongelma oli se, että työkalut eivät meinanneet mahtua ahtaaseen moottoritilaan, mutta saimme senkin onnistumaan.
Seuraavaksi päätimme alkaa vaihtamaan auton polttimoita, jotka eivät toimineet (vasemman puolen parkkivalo sekä oikea etuvilkku). Saimme polttimot vaihdettua, vaikka jouduimmekin irrottamaan umpiot kokonaan ja avaamaan hieman etupuskuria.
Polttimoiden vaihdon jälkeen aloitimme vikakoodien lukemisen. Se oli hieman vaikeaa, koska koodien lukemiseen tarvittava kone oli hidas, ja auton virta oli vähissä, joten sitä ei pystytty pitämään päällä kovin kauaa. Saimme kuitenkin koodit luettua ja selvitimme yhden vikakoodin syyn, joka oli katkaistu johto paineanturissa.

12.11.2015

Tänään meillä oli hieman erityinen päivä, sillä lähdimme käymään Kuopion Volvo Truck Centerillä. Tarkoitus oli tutustua myös raskaan kaluston asentajan työhön, sillä meidän on mahdollisuus erikoistua raskaaseen kalustoon tavallisten henkilöautojen korjaamisen ja huoltamisen lisäksi. Vietimme siellä vajaan tunnin kierrellen ja kuunnellen kyseisestä paikasta ja raskaan kaluston asentajan töistä.
Vierailun jälkeen palasimme koululle ja aloitimne päivän työt. Päätimme, että tulostamme projektiautomme huolto-ohjelman ja etenemme sen mukaisesti. Aloitimme ns. lisätöistä, joihin kuului mm. varoituskolmion, vetokoukun, vararenkaan ja mahdollisten sammuttimien ja turvaliivien tarkastus. Lisäksi tarkistimme valojen toiminnan, mittasimme jäähdytysnesteen pakkaskestävyyden, testasimme jarrunesteet ja katsoimme miten ne ilmataan ja vaihdetaan sekä tarkistimne laturin hihnan kunnon.

Autossa on takana kiinteä vetokoukku


Edessä vetokoukku on irroitettava

perjantai 30. lokakuuta 2015

30.10.2015

Tänään jatkoimme eilen saamamme työlistan läpikäymistä. Teimme joitakin töitä, mitä katsastuksessakin tehdään.
Tarkistimme mm. alustan välyksiä ja jousien sekä iskunvaimentimien, akseleiden ja kallistuksenvakaimen kuntoa. Välyksiä ei löytynyt, ja kaikki tarkistamamme alustan osat olivat kunnossa. Niiden tarkistamisen jällkeen katsoimme myös toimivatko kaikki auton valot.
Kun sekin oli tehty, päätimme tehdä pakokaasu- ja OBD-testin. Huomasimme kuitenkin testiä aloittaessamme, että auton akku oli tyhjentynyt. Jouduimme siis hakemaan akkukärryn ja lataamaan auton akun. Kun akku oli ladattu ja yritimme jälleen käynnistää autoa, huomasimme että myös bensa oli loppu. Haimme siis bensaa hallista ja yritimme tankata autoa, mutta se ei aluksi onnistunut auton bensaluukussa olleen järjestelmän takia. Ensimmäisellä tankkauskerralla bensat valuivat lattialle ja jouduimme siivoamaan ne. Löysimme kuitenkin besatankkiin sopiuvan putken auton takakontista, ja tankkaaminen onnistui.
Kun auto oli tankattu, pääsimme vihdoin aloittamaan testin. Jouduimme tekemään sen kaksi kertaa jonkun testauksessa tapahtuneen virheen takia. Toinen kerta kuitenkin onnistui, ja saimme testin tulokset. Auto ei läpäissyt testiä koska moottorin häiriövalo paloi.

29.10.2015

Tänään saimme projektiksemme koulun Ford Fiestan sekä listan perustöitä, jotka teemme siihen tämän lukuvuoden aikana. Saimme itse päättää mistä aloitimme. Päädyimme aloittamaan jarrujen huoltamisesta ja rengastöistä.
Aloitimme siis irrottamalla autosta pölykapselit ja pyörät, jolloin pääsimme käsiksi jarruihin. Jarrujen purkaminen onnistui vanhasta muistista muuten hyvin, mutta jarrusatulan irrotuksessa oli pieniä ongelmia, koska siinä oli erilainen tekniikka kuin aikaisemmin purkamissani jarruissa. Opettajan avustuksella se kuitenkin onnistui.

Kuvassa jarrulevy ja jarrusatula, jonka alta löytyvät jarrupalat


Kuvassa jarrusatula tarkemmin ( sisällä näkyvät jarrupalat)

Kun jarrusatulan sai irti, oli jarrupalojen irrottamisen vuoro. Se sujui melko helposti vaikka palat olivatkin hieman tiukassa. Kun jarrupalatkin oli irroitettu, seuraava tehtävä oli mitata jarrupalat ja -levy käyttäen apuna työntömittaa.

Kuvassa jarrupalat jarrusatulan irrottamisen jälkeen


Jarrupalat irrotettuna

Kun mittaukset oli tehty, aloitimme rengastyöt. Pyörät olivat jo valmiiksi irrotettu, joten veimme ne rengastyölinjalle.
Ensin renkaat piti irrottaa vanteelta käyttäen apuna siihen tarkoitettuja koneita. Sitten renkaat laitettiin takaisin vanteelle. Seuraavana vuorossa oli renkaan tasapainotus. Se onnistui hyvin. Kaikki sujui ongelmitta kunnes olimme laittamassa pyöriä kiinni autoon ja huomasimme, että kaksi rengasta oli vanteilla väärin päin. Oli siis pakko aloittaa niiden pyörien rengastyöt uudestaan. Ne kuitenkin onnistuivat ja saimme kaikki renkaat kiinni autoon. Viimeiben tehtävä oli kiristää pyörien pultit kunnolla käyttämällä momenttiavainta.


tiistai 6. lokakuuta 2015

6.10.2015

Tämän päivän tehtävänä oli rengastyölinjan käyttö. Rengastyölinjalla tehtäviin töihin kuuluvat renkaan irroitus vanteelta, renkaan takaisin vanteelle laitto, renkaan täyttäminen sekä renkaan tasapainottaminen.
Työt aloitettiin irrottamalla autosta pyörät. Kun se oli tehty, oli renkaiden vanteelta irrotuksen vuoro. En ollut ennen tehnyt sitä, joten tarvitsin aluksi melko paljon neuvoja. Irrotus kuitenkin onnistui melko hyvin, vaikka siinä menikin aikaa.
Renkaan takaisin vanteelle laitto oli haastavaa, koska rengas oli melko huonossa kunnossa. Se oli repaleinen ja siitä puuttui paloja, mistä johtuen renkaassa ei pysynyt ilma. Päädyimme lopulta heittämään vanhan renkaan pois ja ottamaan toisen hieman parempikuntoisen tilalle.
Renkaan täyttö oli helppoa. Valittiin vain haluttu ilmanpaine ja laitettiin ilmaletku kiinni renkaan venttiiliin, ja kone teki loput työt.
Renkaan tasapainottaminen taas vaati kärsivällisyyttä, sillä vanteille lisättävät painot oli ensin etsittävä muiden painojen seasta, sitten laitettava oikeisiin kohtiin vanteelle ja vielä siirrettävä useampaan kertaan, jos painot eivät menneet heti oikeaan kohtaan. Tasapainottamaani renkaaseen tarvittiin 10g painot molemmille puolille. Renkaan tasapainotus kuitenkin onnistui, ja viimeinen tehtävä oli laittaa pyörät takaisin autoon.




maanantai 5. lokakuuta 2015

29.9.2015

Aiheena oli jarrujen huollon harjoittelu. Itse aloitin levujarrujen huollon harjoittelulla.
Aloitin työt irrottamalla autosta pölykapselit ja pyörät. Seuraava vaihe oli itse jarruosien irrotus. Sen aloitin löysentämällä jarrusatulan pultit. Ne olivat melko tiukassa, mutta lähtivät kuitenkin irti. Kun pultit oli irroitettu, sai jarrusatulan otettua pois jarrupalojen tieltä.
Kun sekä jarrusatula että jarrupalat oli irroitettu, oli tehtävänä mitata jarrulevyn ja -palojen paksuus. Ennen mittausta oli kuitenkin tarkistettava ohjearvot käyttäen Autodataa. Jarrupalat sain mitattua työkalupakista löytyneellä työntömitalla, mutta jarrulevyn mittaamiseen tarvitsin mikrometriä, jonka hain työkaluvarastosta. Vertasin mittausten tuloksia ohjearvoihin ja huomasin, että jarrusatula ja -palat olivat vielä tarpeeksi paksuja eikä niitä siis tarvinnut vielä vaihtaa.
Mittaamisen jälkeen oli vuorossa jarrujen kokoaminen. Kun jarrujen osat oli saatu paikalleen, opettaja kävi tarkistamassa että asennukset oli tehty oikein. Sen jälkeen auton pyörät kiinnitettiin ja niiden pultit kiristettiin.

Seuraavaksi olikin vuorossa rumpujarrujen huollon harjoitteleminen. Sekin aloitettiin irrottamalla autosta pölykapselit ja pyörät. Niiden irrottamisen jälkeen jarruista piti irrottaa pultti, jolla jarrurumpu oli kiinni. Jarrurummun alta löytyivät jarrukengät, jotka pysyivät kasassa pienten jousten avulla. Tehtävänä oli irroittaa jouset sekä jarrukengät, joka oli hieman vaikeaa. Kun jarrujen purkaminen oli valmis, ne piti koota takaisin. Rumpujarrujen kokoaminen (ja myös purkaminen) oli hieman vaikeampaa kuin levyjarrujen.

molempien jarrujen huolto aloitettiin irrottamalla pölykapselit ja pyörä
kuvassa levyjarru

kuvassa jarruista on irrotettu jarrusatula ja -palat (kuvan oikeassa laidassa, näkyy huonosti)

jarrupalojen mittaamiseen käytettiin työntömittaa (kuvassa ylhäällä) ja jarrulevyn mittaamiseen mikrometriä (kuvassa alhaalla)

kuvassa rumpujarrun ulkopuoli

kuvassa rumpujarru sisältä (ylhäällä jarrunestesäiliö, sivuilla jarrukengät)

kuvassa jarrukenkä irrotettuna

tiistai 22. syyskuuta 2015

22.9.2015

Tänään tekemistä oli paljon. Aamulla aloitimme yleismittarin käyttöharjoituksilla, jota kesti n. 1,5h. Apuna mittauksissa meillä oli monisteet mittarin käytöstä.
Sen jälkeen tehtävänä oli harjoitella vianetsintää autosta tietokoneen ja Automaster-ohjelman avulla. Kun olimme saaneet ensimmäiset vikakoodit luettua, opettaja tuli ja teki autoon itse vian, ja antoi tehtäväksi etsiä ja korjata se. Vikakoodeista selvisi, että vika oli nokka-akselin anturissa. Toisen tietokoneohjelman avulla saimme selville missä vika sijaitsi ja saimme sen korjattua.
Kuvassa vianhakua

Koska vianhakua tehtäessä autossa täytyy olla virrat päällä, sen akku kuluu nopeasti. Kuvassa akkua ladataan

Kun vianhaku oli tehty, seuraava tehtävä oli tankata auto. Siihen ei mennyt kauaa.
Päivän viimeinen tehtävä oli tehdä autolle pakokaasutesti. Se tehtiin käyttäen apuna pakokaasutesteriä. Testin tuloksien perustella auton päästöt olivat kunnossa ja se olisi päässyt katsastuksen pakokaasutesteistä läpi.
Pakokaasutesteri