perjantai 30. lokakuuta 2015

30.10.2015

Tänään jatkoimme eilen saamamme työlistan läpikäymistä. Teimme joitakin töitä, mitä katsastuksessakin tehdään.
Tarkistimme mm. alustan välyksiä ja jousien sekä iskunvaimentimien, akseleiden ja kallistuksenvakaimen kuntoa. Välyksiä ei löytynyt, ja kaikki tarkistamamme alustan osat olivat kunnossa. Niiden tarkistamisen jällkeen katsoimme myös toimivatko kaikki auton valot.
Kun sekin oli tehty, päätimme tehdä pakokaasu- ja OBD-testin. Huomasimme kuitenkin testiä aloittaessamme, että auton akku oli tyhjentynyt. Jouduimme siis hakemaan akkukärryn ja lataamaan auton akun. Kun akku oli ladattu ja yritimme jälleen käynnistää autoa, huomasimme että myös bensa oli loppu. Haimme siis bensaa hallista ja yritimme tankata autoa, mutta se ei aluksi onnistunut auton bensaluukussa olleen järjestelmän takia. Ensimmäisellä tankkauskerralla bensat valuivat lattialle ja jouduimme siivoamaan ne. Löysimme kuitenkin besatankkiin sopiuvan putken auton takakontista, ja tankkaaminen onnistui.
Kun auto oli tankattu, pääsimme vihdoin aloittamaan testin. Jouduimme tekemään sen kaksi kertaa jonkun testauksessa tapahtuneen virheen takia. Toinen kerta kuitenkin onnistui, ja saimme testin tulokset. Auto ei läpäissyt testiä koska moottorin häiriövalo paloi.

29.10.2015

Tänään saimme projektiksemme koulun Ford Fiestan sekä listan perustöitä, jotka teemme siihen tämän lukuvuoden aikana. Saimme itse päättää mistä aloitimme. Päädyimme aloittamaan jarrujen huoltamisesta ja rengastöistä.
Aloitimme siis irrottamalla autosta pölykapselit ja pyörät, jolloin pääsimme käsiksi jarruihin. Jarrujen purkaminen onnistui vanhasta muistista muuten hyvin, mutta jarrusatulan irrotuksessa oli pieniä ongelmia, koska siinä oli erilainen tekniikka kuin aikaisemmin purkamissani jarruissa. Opettajan avustuksella se kuitenkin onnistui.

Kuvassa jarrulevy ja jarrusatula, jonka alta löytyvät jarrupalat


Kuvassa jarrusatula tarkemmin ( sisällä näkyvät jarrupalat)

Kun jarrusatulan sai irti, oli jarrupalojen irrottamisen vuoro. Se sujui melko helposti vaikka palat olivatkin hieman tiukassa. Kun jarrupalatkin oli irroitettu, seuraava tehtävä oli mitata jarrupalat ja -levy käyttäen apuna työntömittaa.

Kuvassa jarrupalat jarrusatulan irrottamisen jälkeen


Jarrupalat irrotettuna

Kun mittaukset oli tehty, aloitimme rengastyöt. Pyörät olivat jo valmiiksi irrotettu, joten veimme ne rengastyölinjalle.
Ensin renkaat piti irrottaa vanteelta käyttäen apuna siihen tarkoitettuja koneita. Sitten renkaat laitettiin takaisin vanteelle. Seuraavana vuorossa oli renkaan tasapainotus. Se onnistui hyvin. Kaikki sujui ongelmitta kunnes olimme laittamassa pyöriä kiinni autoon ja huomasimme, että kaksi rengasta oli vanteilla väärin päin. Oli siis pakko aloittaa niiden pyörien rengastyöt uudestaan. Ne kuitenkin onnistuivat ja saimme kaikki renkaat kiinni autoon. Viimeiben tehtävä oli kiristää pyörien pultit kunnolla käyttämällä momenttiavainta.


tiistai 6. lokakuuta 2015

6.10.2015

Tämän päivän tehtävänä oli rengastyölinjan käyttö. Rengastyölinjalla tehtäviin töihin kuuluvat renkaan irroitus vanteelta, renkaan takaisin vanteelle laitto, renkaan täyttäminen sekä renkaan tasapainottaminen.
Työt aloitettiin irrottamalla autosta pyörät. Kun se oli tehty, oli renkaiden vanteelta irrotuksen vuoro. En ollut ennen tehnyt sitä, joten tarvitsin aluksi melko paljon neuvoja. Irrotus kuitenkin onnistui melko hyvin, vaikka siinä menikin aikaa.
Renkaan takaisin vanteelle laitto oli haastavaa, koska rengas oli melko huonossa kunnossa. Se oli repaleinen ja siitä puuttui paloja, mistä johtuen renkaassa ei pysynyt ilma. Päädyimme lopulta heittämään vanhan renkaan pois ja ottamaan toisen hieman parempikuntoisen tilalle.
Renkaan täyttö oli helppoa. Valittiin vain haluttu ilmanpaine ja laitettiin ilmaletku kiinni renkaan venttiiliin, ja kone teki loput työt.
Renkaan tasapainottaminen taas vaati kärsivällisyyttä, sillä vanteille lisättävät painot oli ensin etsittävä muiden painojen seasta, sitten laitettava oikeisiin kohtiin vanteelle ja vielä siirrettävä useampaan kertaan, jos painot eivät menneet heti oikeaan kohtaan. Tasapainottamaani renkaaseen tarvittiin 10g painot molemmille puolille. Renkaan tasapainotus kuitenkin onnistui, ja viimeinen tehtävä oli laittaa pyörät takaisin autoon.




maanantai 5. lokakuuta 2015

29.9.2015

Aiheena oli jarrujen huollon harjoittelu. Itse aloitin levujarrujen huollon harjoittelulla.
Aloitin työt irrottamalla autosta pölykapselit ja pyörät. Seuraava vaihe oli itse jarruosien irrotus. Sen aloitin löysentämällä jarrusatulan pultit. Ne olivat melko tiukassa, mutta lähtivät kuitenkin irti. Kun pultit oli irroitettu, sai jarrusatulan otettua pois jarrupalojen tieltä.
Kun sekä jarrusatula että jarrupalat oli irroitettu, oli tehtävänä mitata jarrulevyn ja -palojen paksuus. Ennen mittausta oli kuitenkin tarkistettava ohjearvot käyttäen Autodataa. Jarrupalat sain mitattua työkalupakista löytyneellä työntömitalla, mutta jarrulevyn mittaamiseen tarvitsin mikrometriä, jonka hain työkaluvarastosta. Vertasin mittausten tuloksia ohjearvoihin ja huomasin, että jarrusatula ja -palat olivat vielä tarpeeksi paksuja eikä niitä siis tarvinnut vielä vaihtaa.
Mittaamisen jälkeen oli vuorossa jarrujen kokoaminen. Kun jarrujen osat oli saatu paikalleen, opettaja kävi tarkistamassa että asennukset oli tehty oikein. Sen jälkeen auton pyörät kiinnitettiin ja niiden pultit kiristettiin.

Seuraavaksi olikin vuorossa rumpujarrujen huollon harjoitteleminen. Sekin aloitettiin irrottamalla autosta pölykapselit ja pyörät. Niiden irrottamisen jälkeen jarruista piti irrottaa pultti, jolla jarrurumpu oli kiinni. Jarrurummun alta löytyivät jarrukengät, jotka pysyivät kasassa pienten jousten avulla. Tehtävänä oli irroittaa jouset sekä jarrukengät, joka oli hieman vaikeaa. Kun jarrujen purkaminen oli valmis, ne piti koota takaisin. Rumpujarrujen kokoaminen (ja myös purkaminen) oli hieman vaikeampaa kuin levyjarrujen.

molempien jarrujen huolto aloitettiin irrottamalla pölykapselit ja pyörä
kuvassa levyjarru

kuvassa jarruista on irrotettu jarrusatula ja -palat (kuvan oikeassa laidassa, näkyy huonosti)

jarrupalojen mittaamiseen käytettiin työntömittaa (kuvassa ylhäällä) ja jarrulevyn mittaamiseen mikrometriä (kuvassa alhaalla)

kuvassa rumpujarrun ulkopuoli

kuvassa rumpujarru sisältä (ylhäällä jarrunestesäiliö, sivuilla jarrukengät)

kuvassa jarrukenkä irrotettuna