tiistai 29. maaliskuuta 2016

29.3.2016

Tänään teimme katsastustarkastuksen Renault Clioon (vm. 1999). Aloitimme valojen tarkastuksella. Kaikki muut valot toimivat, paitsi rekisterikilven valo, joka täytyi vaihtaa. Tarkistimme myös ajovalojen korkeudensäädön, joka oli kunnossa, ja sekä ajovalojen että (etu)sumuvalojen suuntauksen. Suuntaukset olivat muuten kunnossa, mutta toinen etusumuvaloista osoitti hieman liian ylös.
Tarkistimme myös alustan ja korin kunnon, pakoputkiston ja akselistot. Ruostetta emme autosta paljoa löytäneet, mutta yksi pakoputken kannattimista oli hapettunut kiinni ja sen kumiosa oli haljennut. Myöskin etuakselistossa olevan kallistuksenvakaimen suojakumit olivat haljenneet.
Muuten auto oli melko hyvässä kunnossa, ja sen pakokaasutesti hyväksyttiin. Jarru- ja iskunvaimennintesti hylättiin, mutta se on melko yleistä, jos autossa on nastarenkaat, sillä nastat luistavat dynamometrin rullilla. Jarrut olivat kuitenkin muuten kunnossa, ja niissä oli myös kulutuspintoja jäljellä.
Autoon on todennäköisesti vielä vaihdettava haljenneet kallistuksenvakaimen kumit sekä pakoputken kannatin, ennen kuin se pääsee katsastuksesta läpi.

25.2.2016

Saimme tehtäväksi korjata Volkswagen Polosta lasinpesunesteen vuotavan putken. Ensin piti selvittää, missä vuotokohta on. Kun löysimme kohdan, katkaisimme putken ja mietimme, miten sen voisi paikata.

katkaistu lasinpesunesteen putki
Päätimme kokeilla ensin pelkkää kumiputken pätkää. Emme löytäneet suoraan sopivan kokoista putkea, joten otimme paksuseinäisen putken, joka oli hieman liian pieni, ja porasimme sitä päistä vähän isommaksi. Pelkkä putki ei kuitenkaan pitänyt lasinpesunesteitä, vaan ne vuosivat reunan alta pois. Kokeilimme siis laittaa putken päihin liimaiivistettä, jotta nesteet eivät vuotaisi.

kumiputki ja liimatiivistettä

liimatiivisteen kuivamisessa kesti kauan, joten yritimme nopeuttaa sitä kuumailmapuhaltimella
Odotellessamme liimatiivisteen kuivumista päätimme testata Ford Focuksen jarrunesteen vesipitoisuuden selvittääksemme, tarvitseeko nesteet vaihtaa.

jarrunestetesteri

Huomasimme, ettää jarrunesteet pitää vaihtaa. Siirsimme siis auton nostimelle ja aloitimme vaihtoprosessin.
Ensin imimme jarrunestesäiliön kautta vanhat nesteet pois. Käytimme siihen tarkoitettua paineilmalla toimivaa imuria.

jarrunesteimuri

Seuraavaksi aloitimme nesteiden vaihdon. Sitä varten tarvitsimme koneen, joka tekee painetta jarrujärjestelmään (toinen vaihtoehto olisi, että joku painaa jarrupoljinta). Kun jarrujärjestelmässä oli painetta, avasimme ilmausruuvin jokaisesta jarrusta vuorotellen ja valutimme jarrunesteet letkun avulla pulloon. Täytimme myös jarrujärjestelmää uudella nesteellä, jotta emme täyttäisi sitä ilmalla.

jarrujärjestelmän paineentekijä
Lisäksi tarkistimme vielä nesteen määrän säiliöstä ja lisäsimme tarvittavan määrän.